Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Vizesi, Blog

Schengen Vizesi Nedir ? Nasıl Alınır?

Schengen Vizesi Nedir ? sorusunu basit olarak cevaplamak gerekir ise , Avrupa Birliğinde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır (“iç sınır’” denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir ve schengen vizesi olarak adlandırılan vize tipi ortaya çıkmıştır.. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.

Bu ülkelere Schengen vizesi ile giriş yapılmaktadır. Üye ülke vatandaşları ise zaten schengen bölgesinde oldukları için vize almadan yolculuk yapabilmektedirler. Schengen vizesi sahibi olanlar aşağıdaki ülkelere giriş yapabilirler.

Schengen’e üye ülkeler şunlardır:

Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

NOT: AB’ye üye olmadığı halde İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dâhildir.

  • Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğer ülkelere serbestçe seyahat edebilir.
  • Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alınmışsa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır.

Örneğin: Almanya için alınan vize ile önce Hollanda’ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere Almanya’ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır.

AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS (Schengen Information System) adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır .

Nasıl Yardımcı Olabilirim?